Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

VIDEO

LATEST NEWS

ONLINE TRANSACTIONS

Online Rezervasyon
Fuar katılım formunu tıklayın
standınız için rezervasyonunuzu yapın!
 
Online Davetiye
Online davetiyenizi almak için tıklayın
davetiyeniz e-posta adresinize gelsin!
 
E-Bülten Üyeliği
Kaydınızı yapın, e-posta
kampanyalarımızdan haberdar olun.
Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Türkiye’de tarım fuarlarının sayısındaki fazlalık nitelik ve fuarcılık hizmet kalitesini tartışmaya açarken, sektör temsilcileri fuarcılıkta ihtisaslaşmanın şart olduğu görüşünde birleşiyor.

GÖZLEM / A.BUĞRA TOKMAKOĞLU

Türkiye dünya genelinde tarımsal gayri safi milli hasıla sıralamasında yedinci, Avrupa ülkeleri arasındaki sıralamada ise birinci konumda yer alıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre ülkemizde her yıl 45’i aşkın tarım fuarı düzenleniyor.

Tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sera teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübreler, zirai ilaçlar, zirai ilaçlama makineleri, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, ekolojik tarım, çiftçilik ve seralara yönelik diğer ekipmanlar ve hizmetler, agro bilişim, canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvansal üretim makineleri, süt endüstrisi,  tavukçuluk ve sektörel kuruluşların yer aldığı tarım fuarları hemen hemen Türkiye’nin dört bir yanında farklı il, ilçe ve hatta beldelerde sektör temsilcilerini bir araya getiriyor.

Fuar alanı ihtiyacı

Henüz İstanbul dışındaki kentlerde fuarcılık sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde modern bir fuar alanı olmamasıyla beraber, bazı beldelerde tarım fuarlarının düzenlendiği alanların pazaryeri, çadır gibi dış etkenlere açık olması katılımcı ve ziyaretçi şikayetlerini artırıyor.

Bir yıllık periyotta hemen her hafta bir tarım fuarının yapılmasının modern fuarcılık anlayışına ters olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, fuar sayısının azaltılması, fuar düzenlenme aralığının bir yıldan iki yıla çekilmesi, ihtisaslaşmayla birlikte bölgesel fuarcılığa geçilmesi gibi adımların atılması gerektiğinin altını çiziyor.

“FUARCILIKTA İHTİSASLAŞMA ŞART”

Gül Ceylan (Platform Fuarcılık Kurucu Ortağı): Dünyada fuarcılık anlayışı değişiyor. Türkiye’de de değişmek zorunda. Bitkisel üretim ve hayvancılık artık aynı fuarda bir arada olmamalı. Bir yıllık periyotta çok sayıda fuar düzenlenmesi firmalar bazında ve organizatörler adına sıkıntı yaratıyor. Ziyaretçi artık gelmek istemiyor. Ziyaretçi fuara yeni teknoloji görmeye gelmeli, fuarda farklı etkinlik varsa gelmeli. Her 15 günde bir birbirine yakın coğrafi alanlarda fuar düzenleniyor. Aynı teknolojiler sergileniyor. Ziyaretçileri otobüs göndererek getiriyoruz. Taşımalı sistemle gelen çiftçinin fuarın marka bilinirliğine katkısı dışında bir şey yok.  Fuarlar bence hayvancılık ve bitkisel üretim olarak ihtisaslaşmalı. İki yılda bir yapılmalı. Yeni teknolojilerin sergilenebilmesi için iki yıllık sürenin olması gerekiyor.  Hayvancılık adına bence Türkiye’de tek bir fuar olmalı. Senede bir fuar olsun. Her kazada her köyde her şehirde fuar yapılmamalı. Artık fuarlara sadece promosyon toplamaya gelen bir kitle var. Şirketler mutlu değil kalabalıktan. Ziyaretçiyi fuarlara getirmek için sağlam nedenlere ihtiyacımız var. Fuarlarda sektör dışı firmaların olduğu yönündeki şikayetler için ise TOBB ve illerde ticaret odaları sorumlu.

“TARIMSAL AKTİVİTENİN NASIL YAPILDIĞI ÖNEMLİ”

Ateş Arsan (Hassas Tarım Kurucusu): Avrupa ülkelerine baktığınızda Bologna, Frankfurt gibi şehirlerde fuarlar iki yılda bir düzenleniyor. Fuara gelen ziyaretçiler bir önceki fuardan farklı olarak ne göreceğim sorusunun yanıtını alabilmek için geliyor.  Fuar sayısının azaltılmasının tek başına bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Tarımsal aktivitenin nasıl yapıldığı önemli. Hala tarımsal aktivitede devletin hibesi esas ise aktivitede düzelme beklenemez. Çünkü mevcut şartlarda herkes iyi ya da kötü hibe alıyor. Asıl sorulması gereken alınan hibe karşılığında tarımsal aktivitede ne fark yarattınız, neyi değiştirdiniz. Bugün Avrupa’da birçok firma mühendislik ve ar-ge faaliyetlerini tek elden yürütürken, bizde firmalar ayrılmayı, maliyetleri artırma yoluna gidiyor. Aynı aileden bile 4 farklı şirket çıkıyor. Türkiye’de henüz hangi çiftçinin hangi ürünü ne kadar ektiğine ilişkin bir envanter dahi oluşturulamamışken ileriye dönük kararlar alınması gerekiyor. Fuarlar arasında değerlendirme yaparken de ürün farklılıklarına bakmak lazım.

YENİ FUAR ALANLARINA İHTİYAÇ VAR

Selami İleri (TARMAKBİR Genel Sekreteri): Ülkemizde İstanbul dışında hiçbir şehirde modern fuar alanı yok. Yine gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda fuar hizmet sektöründe de kalite açısından büyük eksiklikler söz konusu. Paris’ten Moskova’ya, Hannover’e kadar, kapısına kadar raylı sistemlerle yolcu taşınan, kafeteryadan, tuvalete kongre salonlarından otellere kadar birçok modern üniteyi barındıran fuar alanları maalesef bizim imrenerek baktığımız yerler olmuştur. Gelişmiş ülkelerle makine üretiminde yarış halinde olmamıza rağmen Anadolu coğrafyasında bu makineleri sergileyecek alanımız yok.  Fuarlar yeni ürünlerin yeni teknolojik ürünlerin sergilendiği alanlar olmasına rağmen ülkemizde maalesef bir kısım katılımcı ve ziyaretçiler tarafından semt pazarı muamelesi görmektedir. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde görülmeyen satılmıştır yazıları makinalarımızın üzerinde yer almaktadır.

Fuar sayısındaki fazlalık da dikkat çekmektedir. 2012 yılında tarım konusunda tam 42 fuar düzenlendi. Neredeyse yılın her haftası düzenlenen tarım fuarları nedeniyle fuarcılık konusu  sektörümüzde yıllardır bir numaralı sorun olarak gösterilmekte. Öncelikle devletin ve belediyelerin hızla fuar alanları yapması gerekiyor. Birkaç marka şehir belirlenerek donanımlı fuar alanları inşa edilmeli.  TOBB’un fuar mevzuatı STK’larla işbirliği halinde revize edilmeli. Çadır alanlarında fuar düzenlenmesi yasaklanmalı.  Fuar denetimleri yaygın biçimde gerçekleştirilmeli.  

 FUAR TARİHLERİ İYİ AYARLANMALI

Sebahattin Emül (Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri):   Tarım fuarlarına gelen 7 yaşındaki çocuğun da 70 yaşındaki yetişkinin de öğreneceği bir şeyler var. Fuar katılımcılarından bazıları fuarlara öğrencilerin gelmesinden rahatsız olabiliyor. Ancak ben olumlu olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bir tarım fuarı enflasyonu var, bu açıdan zamanlama önemli. Büyük fuarlar zamanları ayarlarken, küçük fuarlar da sıkıntı yaşanıyor. Fuarlar tarımın vitrinidir. Alan da satan da fuarda buluşuyor. Çok büyük ve kapsamlı alanlarda modern fuarlara ihtiyacımız var. Tarım bir bütündür, bitkisel üretim ve hayvancılığı birbirinden bağımsız düşünemeyiz.